skip to Main Content

Het is voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren verplicht om een certificaat van de ADR-training Basis, of een vergelijkbaar ADR-certificaat, te halen. Wilt u het certificaat voor uw ADR-training Basis halen? Meld u dan aan voor deze cursus. Tijdens de opleiding leert u de belangrijkste bepalingen in de ‘Wet vervoer gevaarlijke stoffen’ en het ADR/VLG (Accord européen relatief au transport international de marchandises Dangereuses par Route/reglement voor het Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen). Ook leert u hoe u deze wet- en regelgeving in de dagelijkse praktijk toepast. Het gaat daarbij niet alleen om het vervoer van de gevaarlijke stoffen zelf. Als u besluit de cursus ADR-training Basis te halen, leert u namelijk ook over:

 • Het verantwoord laden en lossen van de stoffen
 • Het gebruik van de juiste documenten
 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
 • Het handelen in geval van calamiteiten en voertuigbrand

Cursusinhoud voor uw ADR-training Basis

 • Wettelijke voorschriften
 • Wet vervoer gevaarlijke stoffen
 • Eigenschappen en gevarenklassen van gevaarlijke stoffen
 • Eisen aan voertuig en uitrusting
 • Regels voor het vervoer, laden en lossen
 • Documenten bij het vervoer
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Cursusduur en Code 95

De cursus ADR-trainingen Basis kunt u halen in 2,5 dagen. De veertien uur die in totaal staan voor de cursus tellen mee voor uw Code 95. Dit is een accreditatie voor uw rijbewijs die u nodig hebt als u vrachtwagen- of buschauffeur bent. VTA Nederland uit Duiven, in de buurt van Arnhem, biedt u uiteenlopende cursussen aan die meetellen voor uw Code 95, ook wel de richtlijn vakbekwaamheid genoemd. Uiteraard bent u hiervoor wel verplicht alle lessen te volgen. In het kader van de Code 95 bieden wij bijvoorbeeld ook VCA-cursussen aan. Bij ons kunt u onder andere uw VCA-Basiscertificaat halen.

Examen en certificaat voor uw ADR-training Basis

De cursus wordt afgesloten met een extern CCV-examen. Bij een goed/voldoende resultaat ontvangt u het certificaat voor uw ADR-training Basis dat wij als expert Bedrijfsveiligheid afgeven. Deze heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Daarnaast zijn er branchespecifieke subsidies mogelijk via SOOB. Dat is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Transport en Logistiek. Hierdoor is de kans aanwezig dat u, als beroepschauffeur die gevaarlijke stoffen transporteert, in aanmerking komt. Als gespecialiseerde aanbieder van cursussen op het gebied van bedrijfsveiligheid bieden wij u als chauffeur ook volledige cursussen over gevaarlijke stoffen aan. Wellicht is voor u het verkrijgen van een explosieveiligheidsdocument ook relevant.

De locatie voor uw ADR-training basis

 • VTA Nederland, Duiven (regio Arnhem, Doesburg, Doetinchem, Winterswijk en Zevenaar). Komt u uit een ander deel van Nederland? Ook dan bereikt u ons gemakkelijk met onze directe ligging aan de A12.
 • VCM Leusden, Leusden (regio Utrecht, Amersfoort, Zeist, Soest).

Benader ons snel als u de ADR-training basis wilt volgen

Kijk voor actuele trainingsdata en locaties in onze cursusagenda. Ook kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie. Op verzoek en bij voldoende ruimte en deelnemers kunnen wij zorgen dat u de ADR-training Basis incompany kunt volgen. Wij staan u graag te woord als u belt naar 0263705068 of als u een e-mail stuurt naar info@VTA-nl.nl.