skip to Main Content

Het is voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren verplicht om een certificaat van de ADR-training Basis, of een vergelijkbaar ADR-certificaat, te halen. Wilt u het certificaat voor uw ADR-training Basis halen? Meld u dan aan voor deze cursus. Tijdens de opleiding leert u de belangrijkste bepalingen in de ‘Wet vervoer gevaarlijke stoffen’ en het ADR/VLG (Accord européen relatief au transport international de marchandises Dangereuses par Route/reglement voor het Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen). Ook leert u hoe u deze wet- en regelgeving in de dagelijkse praktijk toepast. Het gaat daarbij niet alleen om het vervoer van de gevaarlijke stoffen zelf. Als u besluit de cursus ADR-training Basis te halen, leert u namelijk ook over:

 • Het verantwoord laden en lossen van de stoffen
 • Het gebruik van de juiste documenten
 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
 • Het handelen in geval van calamiteiten en voertuigbrand

Cursusinhoud voor uw ADR-training Basis

 • Wettelijke voorschriften
 • Wet vervoer gevaarlijke stoffen
 • Eigenschappen en gevarenklassen van gevaarlijke stoffen
 • Eisen aan voertuig en uitrusting
 • Regels voor het vervoer, laden en lossen
 • Documenten bij het vervoer
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Cursusduur en Code 95

De cursus ADR-trainingen Basis kunt u halen in 2,5 dagen. De veertien uur die in totaal staan voor de cursus tellen mee voor uw Code 95. Dit is een accreditatie voor uw rijbewijs die u nodig heeft als u vracht- of buschauffeur bent. VTA Nederland uit Duiven, in de buurt van Arnhem, biedt u uiteenlopende cursussen aan die meetellen voor uw Code 95, ook wel de richtlijn vakbekwaamheid genoemd. Uiteraard bent u hiervoor wel verplicht alle lessen te volgen. In het kader van de Code 95 bieden wij bijvoorbeeld VCA-cursussen aan. Bij ons kunt u onder andere uw VCA-basiscertificaat halen.

Examen en certificaat voor uw ADR-trainingen Basis

De cursus wordt afgesloten met een extern CCV-examen. Bij een goed/voldoende resultaat ontvangt u het certificaat voor uw ADR-trainingen Basis dat wij als expert Bedrijfsveiligheid afgeven. Deze heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Daarnaast zijn er branchespecifieke subsidies mogelijk via SOOB. Dat is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Transport en Logistiek. Hierdoor is de kans aanwezig dat u als beroepschauffeur, die gevaarlijke stoffen transporteert, in aanmerking komt. Als gespecialiseerde aanbieder van cursussen op het gebied van bedrijfsveiligheid bieden wij u als chauffeur ook volledige cursussen over gevaarlijke stoffen aan. Wellicht is voor u het verkrijgen van het explosieveiligheidsdocument ook relevant.

De locatie voor uw ADR-training basis

 • VTA Nederland, Duiven (regio Arnhem, Doesburg, Doetinchem, Winterswijk en Zevenaar). Komt u uit een ander deel van Nederland? Ook dan bereikt u ons gemakkelijk met onze directe ligging aan de A12.
 • VCM Leusden, Leusden (regio Utrecht, Amersfoort, Zeist, Soest).

Benader ons snel als u de ADR-training basis wilt halen

Kijk voor actuele trainingsdata en locaties in onze cursusagenda. Ook kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie. Op verzoek en bij voldoende ruimte en deelnemers kunnen wij zorgen dat u de ADR-training Basis in-company kunt halen. Wij staan u graag te woord als u belt naar 0263705068 of als u een e-mail stuurt naar info@VTA-nl.nl.