skip to Main Content

Rijopleiding CE

Wanneer hebt u een rijbewijs C, rijbewijs CE, rijbewijs C1 of rijbewijs C1E nodig? Als het ledig gewicht vermeerderd met het laadvermogen boven de 3500 kg komt, moet u in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs C (met aanhanger rijbewijs C1). Wanneer u boven de 7500 kg rijdt, is de Code 95 van toepassing (Richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs) en hebt u rijbwijs CE (met aanhanger C1E) nodig.

Handgeschakeld en automaat

VTA Nederland verzorgt de rijlessen in een DAF 105 XF Super Spacecab. Deze is uitgerust met een extra dashboard aan de rechterzijde, zodat de instructeur nauwlettend de snelheid en toerentallen in de gaten kan houden. Tevens kan de boordcomputer, voorzien van de nieuwste DAF-software, gezamenlijk worden uitgelezen. De vrachtwagen is voorzien van een geautomatiseerde versnellingsbak, wat het mogelijk maakt zowel handgeschakeld als voor automaat examen te doen. Hij beschikt tevens over een laadklep en is LZV-gekeurd. Dit maakt laad- en loshandelingen mogelijk tijdens de praktische toets.

Cursustraject

  • Voorbereiding op het theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid deel 1 (verkeer & techniek); dit examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen (tevens Code 95 en rijbewijstraject).
  • Voorbereiding op het theorie-examen Vakbekwaamheid deel 2, vragen over overige zaken (administratie/goederenvervoer); dit examen bestaat uit 50 vragen (Code 95). Voor het rijbewijstraject bestaat een lightversie van 40 meerkeuzevragen.
  • Voorbereiding op de casestudy V3C, nodig voor de Code 95. Dit zijn in totaal 45 meerkeuzevragen: drie maal 15 meerkeuzevragen over de administratie/goederenvervoer in de praktijk.

Voordat uw praktijkexamen wordt aangevraagd, is een medische keuring verplicht. De keuring moet worden verricht door een gecertificeerde arboarts. U dient een eigen verklaring mee te nemen, geschikt voor de categorie C/CE. Deze is te verkrijgen via het gemeenteloket of te downloaden met DigiD bij mijncbr.nl.

Zodra de aanvraag voor het praktijkexamen is gehonoreerd, kan het praktijkexamen worden afgelegd. Voor de Code 95 dient u tevens een toets besloten terrein en een praktische toets af te leggen. Deze toetsen worden door de opleider onder toeziend oog van de CCV afgenomen. Zijn alle praktijk- en theorieopleidingen met een goed resultaat behaald, dan wordt de Code 95 op het rijbewijs vermeld.

Bent u geslaagd, dan krijgt u rijbewijs C of CE al of niet met Code 95.

Locatie

Theorie- en praktijktrainingen worden verzorgd bij Verkeersschool Anneveldt in Doetinchem.

Kijk voor actuele trainingsdata en -locaties bij de cursusagenda of neem contact met ons op voor meer informatie.

Toelating

U dient in bezit te zijn van een geldig rijbewijs B voor examen C. Voor examen CE dient u in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs C.